Як налаштувати доступ до наших книг на "Яндекс-Диску"?
Для цього встановіть додаток "Browsec" на свій браузер.

вівторок, 24 березня 2015 р.

Бог карає - Медицина рятує

Якою б хворобою не захворіла людина, церковники вчать, що це кара божа за гріхи. У Біблії прямо говориться: «Якщо не будеш слухати голосу господа свого, то... надішле господь на тебе моровицю... - вразить господь тебе сухотами, гарячкою, лихоманкою, запаленням, засухою... від яких ти не зможеш вилікуватися». Один з християнських священиків, Левістікус, називав хвороби «милосердним даром провидіння» і закликав людей не вдаватися до допомоги лікарів.
Спекулюючи на нещастях людей, церква намагалася зробити з віруючих смиренних рабів божих, що терпляче переносять всі прикрощі, всі біди земного життя, що приймають будь-яке нещастя як «милосердну кару божу».
Страшні епідемії, жорстокі хвороби забирали в минулому з року в рік десятки тисяч людських життів. У царській Росії, наприклад, чорною віспою щорічно хворіло близько 100 тисяч осіб. Але замість щеплень церковники рекомендували молитву. Замість лікування - хресні ходи.
А скільки людей забирала в минулому чума! Лише в XV столітті ця хвороба, яку називали «чорною смертю», забрала в Європі близько 25 мільйонів людських життів - майже четверту частину всього тодішнього європейського населення. І в ті страшні дні церква замість допомоги людям проповідувала, що господь надіслав чуму, щоб покарати людську гординю.
Чума, холера, віспа, трахома, тиф, туберкульоз. Ці хвороби несли в минулому величезні страждання людям, які шукали порятунку від них і не знаходили. А церква, яка переконувала віруючих, що з «божою карою» боротися не можна, давала нещасним один рецепт: «Моліться, господь почує і змилостивиться».
І ось для того, щоб одужати, хвора людина зверталася з молитвами до бога або святих. Кожен з святих вважався «фахівцем» з тієї чи іншої хвороби. Захворіла людина віспою-слід було молитися святому Конону. Від хвороби очей «допомагав» святий Лаврентій. Від грижі церковники рекомендували звертатися до святого Артемія, а від кашлюку - до Івана Хрестителя. Найкращими ліками від хвороб вважалася вода з «святих» джерел і різні реліквії святих, якими в достатній кількості володіли церкви і монастирі. Церковники переконували віруючих у разі захворювання прикладатися до хреста, до ікон, до мощів святих угодників. Лише так, за вченням служителів церкви, можна було позбутися недуги.
Допомагало це кому-небудь? Ні, не допомагало. Багато століть з року в рік хвороби забирали в могилу тисячі і мільйони людських життів. Але церква наполегливо боролася зі спробами вчених-медиків осягнути таємниці хвороб, знайти засоби боротьби з ними. Вона переслідувала лікарів, викидала на них потоки жахливого наклепу, піддавала їх тортурам. Голова католицької церкви папа Павло II прямо заявив: «Релігія повинна знищити науку, бо наука - ворог релігії».
У 1548 р. знаменитий учений Андрій Везалій дав опис людського тіла і спростував вчення церковників про те, що у чоловіків одним ребром менше, ніж у жінок. За це церква засудила його. «Святі» інквізитори засудили вченого до страти, згодом замінивши її паломництвом до Єрусалима для замолювання гріхів.
Церковники спалили на багатті іспанського лікаря Мігеля Сервета, який відкрив шлях руху крові від серця до легень і назад. Церковники віддали під суд шотландського лікаря Д. Сімпсона, який вперше запропонував застосовувати хлороформ для знеболювання пологів.
Але бог виявився безсилим перед прогресом медичної науки. Медицина сміливо вступила у боротьбу з хворобами і домоглася великих успіхів. Вчені розгадали таємниці багатьох хвороб, встановили, що інфекційні захворювання викликаються різними вірусами і хвороботворними бактеріями, і знайшли засоби боротьби з цими невидимими ворогами здоров'я людей.
Коли в нашій країні утвердилася Радянська влада, перед вченими відкрилися широкі можливості для успішної боротьби з різними захворюваннями, які ще кілька десятиліть тому вважалися невиліковними.
Вже давно у нашій країні ліквідовані такі хвороби, як чума, холера, віспа. Рідко можна зустріти в наші дні хворих на малярію. А всього лише кілька десятиліть тому в царській Росії малярією хворіло 12 мільйонів осіб. Великим лихом у дореволюційний час був тиф. А зараз наша молодь знає про цю хворобу лише з чуток від літніх людей. Господь бог, мабуть, вражений успіхами медичної науки, більше не карає людей цими хворобами.
Ще в недалекому минулому невиліковною хворобою вважався туберкульоз. Скільки молодих життів забрала ця хвороба! А в наш час медична наука озброїла лікарів ефективними засобами боротьби з туберкульозом. Такі чудові лікарські засоби, як ПАСК, стрептоміцин, фтивазит, криназол, допомагають успішно боротися з цією хворобою і перемагати її.
Сучасна медицина володіє різними лікарськими засобами, які дозволяють успішно боротися з багатьма захворюваннями. Кому невідомі такі антибіотики, як пеніцилін, біоміцин, тераміцин, синтоміцин! За їхньою допомогою лікарі виліковують запалення легенів, дизентерію, дифтерію та інші хвороби. А адже в минулому ці хвороби вважалися небезпечними для життя; часто закінчувалися смертю людини. Широко в нашій країні проводяться оздоровчі та санітарні заходи, які мають на меті попередити розвиток захворювань. Окрім загальної профілактики, велике місце в боротьбі з інфекційними хворобами посідає вакцинація, тобто використання мікробів-збудників для запобігання хвороб, які вони викликають. Щеплення вакцин допомагають запобігти багато небезпечних хвороб, такі, як віспа, чума, черевний тиф та ін. В сучасності, мільйонам дітей зроблені щеплення вакцини проти поліомієліту. Вчені врятували життя тисячам дітей: вакцина з успіхом застосовується в багатьох інших країнах світу.
Досягнення науки переконливо доводять неспроможність твердження церковників про те, що заразні хвороби існують з волі сил небесних. Успіхи медицини говорять про те, що, вивчивши причину будь-якої інфекційної хвороби, можна знайти засоби для її лікування. Будь-яку хворобу можна перемогти.
У минулому особливо велика була смертність від різних хвороб серед дітей. Такі дитячі захворювання, як скарлатина, дифтерія, дуже часто закінчувалися смертельним результатом. А зараз у нашій країні дитяча смертність знизилася в 7 разів у порівнянні з дореволюційним часом. Смертельні наслідки від скарлатини і дифтерії стали рідкісним явищем. Лише за останні 20 років смертність від скарлатини знизилася у 32 рази, а від дифтерії - у 6 разів.
Радянські лікарі довели всесилля науки. Їх дивовижні операції на серці, на легенях викликають захоплення у всьому світі. Наші хірурги сміливо вторгаються в область серця, яка ще нещодавно вважалася недоступною для хірургічного втручання. Вони проводять сміливі операції на серці при його пошкодженні, при вроджених або набутих вадах серця.
А хіба не диво чудові операції радянського хірурга В. А. Штурма, який присвятив життя виправленню вроджених фізичних вад людей, які вважаюлися невиліковними? Скільки страждань завдають людям такі фізичні вади, як горбатість, клишоногість і т. п. В. А. Штурм вступив у боротьбу з цими недугами. Найскладніші операції з пересадкою кісткових частин, м'язів, нервів дозволяють перемогти найважчі фізичні вади. Десятки людей зцілилися від каліцтва, яке здавалося невиправним.
Широку популярність здобула методика операцій очей, розроблена видатним радянським вченим, академіком В. П. Філатовим. У своїй клініці в Одесі він вперше в історії провів операцію з пересадки рогівки ока. Тепер цю операцію роблять у нашій країні десятки лікарів. Вона допомогла повернути зір багатьом тисячам людей. А то християнська релігія завжди розглядала сліпоту як найбільшу кару господа і вчила ставитися до сліпих як до грішників. Лише богу підвладне зцілення сліпих, вчили церковники. Але люди довели, що можна повертати людям зір, повертати їм щастя бачити прекрасний світ, який їх оточує. Роботи В. П. Філатова та його учнів спростували і тут вигадки церковників.
Наразі медична наука веде рішучий наступ на хвороби, пов'язані з утворенням злоякісних пухлин. Проблема лікування раку - це зараз головна проблема всієї медичної науки. Адже, за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, у 1960 р. в семи з десяти смертних випадків причиною загибелі людей був рак. У лікуванні цієї хвороби зроблені лише перші кроки, але вже створено чимало лікарських препаратів, які допомагають успішно боротися зі злоякісними пухлинами. Такі препарати, як сарколізин, допан, круцин та ін., врятували чимало людських життів. Успішно використовуються в боротьбі з цією хворобою фізіотерапія, радіотерапія, на службу якої прийшли радіоактивні ізотопи фосфору, кобальту, золота, йоду. Вже зараз деякі види ракового захворювання виліковуються в переважній більшості випадків. Міжнародний протираковий конгрес, що відбувся в Москві в 1962 р., намітив широкі шляхи для наступу на цю хворобу.
У жодній країні світу немає такої турботи про здоров'я людини, як в Радянському Союзі. З кожним роком зростає життєвий рівень наших людей, піднімається їх добробут. У країні розширюється мережа медичних закладів: лікарень, поліклінік, санаторіїв. Кожна людина користується у нас правом на безкоштовну медичну допомогу. На варті здоров'я радянських людей стоять понад 380 тисяч лікарів і 1300 тисяч інших медичних працівників. Такого розмаху лікувальної роботи не знає жодна країна світу.
Програма Комуністичної партії поставила перед радянською медичною наукою завдання зосередити зусилля на створенні засобів попередження та подолання таких хвороб, як рак, вірусні, серцево-судинні захворювання та інші небезпечні для життя людини недуги. Прийде час, і ніякі хвороби не будуть страшні людям.

Немає коментарів:

Дописати коментар